Barista cup Ostrava 2015: Nejlepší barista je v Ostravance U Černého stromu

 

Letos počtvrté se soutěžilo o nejlepší kávu

V sobotu 26. 9. se v Trojhalí v prostorách Ústředny odehrálo zajímavé klání: baristé ostravských kaváren soutěžili v přípravě kávy a prezentaci své domácí kavárny. Tento, v pořadí už čtvrtý ročník, Barista cup Ostrava měl za cíl rozbít stereotyp soutěže zaměřené na odborníky přes kávu. “Letos jsme chtěli otevřít soutěž lidem, kteří jsou ve světě výběrové kávy spíše nováčci nebo se jen o kávu zajímají,” řekl k festivalu hlavní pořadatel Ivo Ptáčník.

Podmínky na pódiu

To se rozhodně povedlo. „Vytáhla mě tu kamarádka z práce, jsme tu od desíti a celý den sedíme a zvědavě koukáme,“ říká Lenka, jedna z návštěvnic. A je na co se dívat. Každý z baristů vystoupí na speciálně postavené pódium čelící dvěma širokým šikům židlí plných diváků.

 

diváci chvílemi seděli, chvílemi kroužili kolem cateringových stánkůPřipraví čtyři espressa a čtyři cappuccina a svou práci komentují, případně doplňují své vystoupení třeba žonglováním s pákou kávovaru (portafiltrem), jako například Michal Tomiczek z kavárny Fifty-fifty. Každý barista je snímán kamerou, videopřenos se promítá na velkoplošnou obrazovku nad pódiem, takže diváci mohou pozorovat každý detail přípravy. „Mléko musí mít teplotu ideálně šedesát stupňů, pak se v něm rozkládají bílkoviny a stává se sladší, pěna je pevnější,“ vysvětluje jeden z vystupujících. Ve dvou blocích je jich celkem dvanáct, s každým baristou se před jeho vystoupením mohli diváci seznámit díky krátkého videomedailonu, který byl zveřejněn na facebookovém profilu Barista Cupu Ostrava. Všichni se snaží o co nejlepší výkon, proto ačkoli je limit na osm káv dvanáct minut, často se stane, že je o pár minut či sekund překročen.

Odborná porota

 

Kávu hodnotí šestičlenná porota odborníků. Jedním z nich je čestný host Kunha Hwang, který pochází z Jižní Koreje a vyhrál druhé místo v britské soutěži latté artu (malování mlékem do kávy). Dalším je také Štěpán Neubauer, koordinátor SCAE (Speciality Coffee Asociation of Europe) v České republice a bratr Adama Neubauera, výherce soutěže Barista roku 2015. „Každou kávu jen degustačně ochutnáme, nepijeme je celé. Ale i tak je to dost, zvládnout 24 káv,“ říká Štěpán. „Hodnotíme všechno – čas přípravy, chuť zvolené kávy, harmonii chuti, to, jak se rozvine, texturu, hustotu, teplotu, prezentaci baristovy kavárny,“ uvádí. Kávou se intenzivně a profesionálně zabývá více než tři roky. „Dostal jsem se ke kávovém světu díky bratru Adamovi, který seobčerstvit jste se mohli nejen kávou dostal mezi první místa ve světové soutěži. Zjistil jsem, že mě

svět kávy moc baví, a protože jsem měl možnost dostat se ke kávě blíž než jen jako kavárenský povaleč, stal jsem se koordinátorem SCAE v ČR,“ říká. Vypije obvykle tak šest káv za den, když chodí pracovně na kávu do různých podniků. „Většinou mě ale už poznají, není nás v tom českém kavárenském světě tolik,“ odpovídá na otázku, zda chodí hodnotit kavárny někdy „potají“.

Festivalový odstín

Diváci mezitím korzují mezi nabídkami - pijí kávu, čaje, pivo, speciální limonády, ochutnávají domácí štrúdly, vegetariánské pochoutky nebo lahůdky od řezníka. Program proto má i nádech gastrofestivalu. Pro nejmenší je připraven dětský koutek se sportovním programem a kreativními dílnami. Od instruktorek sportovní organizace Swanky se mohou děti naučit na inlinech a skatech.

Programové bonusy

Na programu byly i zajímavé přednášky, host Marcelo Wesley Babinski hovořil na téma rozdílů mezi brazilskými a českými kavárnami, zmíněný Adam Neubauer, vítěz soutěže Barista roku 2015, povídal na téma Světové baristické soutěže. Odpoledne pak měl obrovskou sledovanost workshop pana Hwanga. Předvedl latté art, techniku malování mlékem do šálku s kávou. Maloval tradiční srdíčka, rosetty, a méně běžné labutě, pávy, andílky nebo indiány. A že jde skutečně o umění podpořené dlouholetou praxí bylo z jeho prezentace jasné.

„Chce to minimálně tři měsíce denní praxe, alespoň na takové srdíčko,“ doporučuje velkému hloučku diváků okolo sebe. Připravené kávy pak rozdá nadšenému publiku.

Vítězové a tombola

Najednou je skoro půl páté a nastává slavnostní vyhlášení. První se umisťuje Rostislav Martynek z kavárny U Černého stromu – Ostravanka coffee shop, druhý je Dan Sedláček z kavárny Čerstvý boby a třetí je Tomáš Taussig z Restaurace Si. Vítězové si odnášejí čestnou plaketu, pomyslný vavřín pro svůj podnik a finanční odměnu. Pak se losuje a návštěvníci dostávají ceny z tomboly: dárky, které věnovaly všechny zúčastněné kavárny a další partneři, jsou třeba džezvy, čerstvě pražené kávy z různých pražíren, porcelánové servisy, nádoby na správné uchovávání kávy,

termohrnky, čaje, dárkové poukazy, výtisky časopisu kávového časopisu Standard, a další. Všichni se usmívají, Barista cup pomalu končí, a pořadatelé doufají, že zasvětili návštěvníky do tajů světa kávy tak, že se přijdou podívat i na příští ročník nebo na další baristické soutěže. Atmosféra byla každopádně provoněná nejen kávou, ale i dobrou náladou. Snad i vy přijdete příští rok tuto atmosféru nasát!