Oktobeerfest je svátkem piva, jídla a dobré zábavy. Svůj původ má v Německu, kde se letos konal na přelomu září a října již 182. ročník. Tradice této velké a známé mnichovské slavnosti sahá do roku 1810 a každoročně je cílem pro 6 milionů návštěvníků. Pokud jste tam, jako občané státu holdující pivu, mezi těmi 6 miliony nebyli, vše jste mohli nahradit návštěvou ostravského Oktobeerfestu, který se konal v pátek 9. a v sobotu 10. října.

 

 

Minipivovary: zlatý mok tekl proudem

Stánky s pípami byly umístěny mezi obchodním centrem a Trojhalím v pátek od odpoledne a sobotu od dopoledne až do devíti. Velkou návštěvnost festival zaznamenal už v pátek. Není divu: druhý ročník akce, která byla letos o mnoho velkolepější, než minulý rok, nabízel to nejlepší z nabídky českých pivovarů. Kromě tradičních značek, které seženete  běžně v obchodech, se letos představily i malé nebo rodinné či městské moravské pivovary. Pivo nabízel například městský pivovar Štramberk, minipivovar Hukvaldy, Slezan, Krmelín, Hostinec ve dvoře, nebo třeba Zobák Bílovec. Ty kromě klasických piv nabídly i množství limitovaných sezónních edic pivních speciálů. Návštěvníci tak mohli ochutnat i netradiční příchutě piva: kdo by nezkusil čokoládové, medové, borůvkové, švestkové či s příchutí chilli papriček? Zajímavostí byl i Pivovarský dvůr Ostrava se svým Qváskem, který v centru Ostravy provozuje také pivotéku s možností exkurze i nabídkou více jak stovky piv z Česka i ze zahraničí.

Návštěvníci proplouvají mezi stánky, stojí fronty, popíjejí, postávají. „Jsme tady od jedné hodiny,“ říká dvojce kamarádů Láďa a Vláďa. „Pijeme pivo po deci, a chceme ochutnat od každého z pivovarů,“ uvádí. Hlouček mladých lidí, ve kterém jsou sestry Šárka a Klára, jsou tady od čtyřech. „Budeme tady až do večera, jako včera, kdy bude víc lidí, a bude koncert NO NAME,“ těší se.

 

Gastrozážitky

Stánkaři se pohupují na špičkách, návštěvníci se choulí v kabátech. Inu, přichází podzim, a s ním nízké teploty, proti kterým lze bojovat dobrým, zahřívajícím jídlem: k pivu i jiným nápojům, jako třeba punčům, svařákům a Kofolám, bylo třeba i něco na zakousnutí. Ve stáncích se servírovaly nezbytné pochutiny jako grilované klobásy, selata a uzené maso s chlebem, bramboráky a guláše, svou nabídku měly i gyrosy nebo asijské speciality. Nemálo bylo ale i regionálních pekařů, od kterých jste si mohli koupit různé chlebové placky i sladké pochoutky jako mrkvánky nebo hlučínské koláče. Ochuzeni nebyli ani vegetariáni, kteří si mohli dát třeba výtečné palačinky, langoše, trdelníky, malé děti jistě potěšila cukrová vata.

 

Doprovodný program

Děti, které doprovázely své gurmánsky nadšené rodiče, se mohly vydovádět na atrakcích – skákacím hradě v podobě dinosauří tlamy, obřích kolotočích, na které se stály fronty, nebo na horolezecké ministěně, která jim byla k dispozici během závodů v boulderingu na Trojhalí, které dohromady s Oktobeerfestem probíhaly.

V pátek se festival slavnostně zahájil, program pak pokračoval hudebním doprovodem. Zazpívala třeba zpěvačka KACZI, následovala LucieLive.cz a Marek Ztracený. V sobotu koncertovaly skupiny M2E, AJDONTKER, DEJSI, Eddie Stoilow a vrcholem pro mnohé byly písničky skupiny NO NAME.

Lidé přichází a odchází, mnozí s exkluzívními flaškami netradičních chmelových moků a sezónních záležitostí, někteří si s sebou odnáší spíš malou „opici“, ale není jich mnoho. „Určitě přijdu i příští rok. Možná se podívám i do Bavorska na ten pravý Octoberfest,“ Uzavírá usměvavý Jan, jeden z návštěvníků.