Co je Ostravský kompot?

 

Rodinný festival tvořený výhradně a jen Ostraváky.
Kapely, občerstvení, prodejci, divadla a výborný program pro děti.

 

V Ostravě se v současné době kromě kontinuálního kulturního a sportovního programu ročně odehraje několik významných a jedinečných akcí. Festival v ulicích již několik let energicky oživuje centrum města, Colours of Ostrava jsou bezesporu jednou z nejvýznamnějších událostí v republice s přesahem do celého světa. Stejně tak taneční festival Beats for Love, Zlatá tretra se světovými atletickými špičkami, Shakespearovské slavnosti, Pecha Kucha Night, mohl bych jmenovat dál a dál (snad se pořadatelé nejmenovaných, ale výborných akcí neurazí, že jsem je nezmínil)… Díky těmto akcím a jejich organizátorům Ostrava ročně několikrát velice pozitivně ožívá, pulzuje, energizuje. Do Ostravy přijíždějí kapely, umělci, vědci, sportovci i návštěvníci z celého světa. Na druhou stranu máme přímo pod nosem spoustu osobností, výrobců, kuchařů a šikovných lidí o kterých třeba ani nevíme, třebaže jsou hned „za rohem“. Jedním z cílů Ostravského Kompotu je v jeden den spojit co nejvíce takových lidí na jednom místě, udělat si oslavu Ostravy a lidí, kteří tady žijí, tvoří, budují a zpříjemňují nám každodenní život. Úplně všichni tady asi nebudeme, ale letos 21.5. se pokusíme, aby nás bylo co nejvíce.

 

Proč Kompot?

 

Je to chutná dobrota nejen k nedělnímu obědu. Sklizené ovoce, na kterém si každý pochutná.

 

Ostrava – město jehož historie a rozvoj z veliké části stojí na hornictví a hutnictví. Město s energickými lidmi, kteří mnohdy v jiných krajích bývají vnímání jako přímí, bezprostřední a přímočaří. Nikomu zde není cizí obrázek nebo představa chlapa v přilbě se svítilnou, montérkách, ruce a obličej černé od fárání, fotka těžební věže spousta dalších typických artefaktů a uctívaná, poctivá dřina. Málokdy se ale vzpomíná na ženy, mamky, babičky, tetičky, které na tyhle muže doma čekaly, připravovaly jim večeře, svačiny a třeba zavařovaly kompoty, kterými je sladce odměňovaly nejen u nedělního oběda. Kompot zná téměř každý. I já si vybavuji babiččinu větu: „Na, dej se k temu kompot, ať to nemaš take suche.“ Ostrava má zralé ovoce, které může sklidit, zavařit a pořádně si na něm pochutnat. Ostrava má lidi, kterými se může ve světě chlubit, Ostrava má co oslavovat a má důvod se bavit a užívat si. 

 

Kdo tvoří Kompot?

 

Ostraváci, Ostravané, lidé z Ostravy, řekněte jak to chcete.

 

Na přípravě a realizaci kompotu se podílejí výhradně Ostraváci, produkční a dramaturgický tým, technika, stavba, kapely, prodejci, gastro, divadla. Veškerou lidskou činnost zastávají jen Ostraváci. Definitivní vymezení je složité, mezi Ostraváky řadíme i lidi, kteří se do Ostravy přistěhovali, ať už za láskou, prací, studiem a v Ostravě natolik zakořenili, že už jsou tady jako doma a je o nich kolikrát hodně slyšet. Například David Girten, původem belgičan v centru vede již několik let své bistro, zná místní poměry, má tady hromadu kamarádů a je v Ostravě hodně aktivní – to už je jasný Ostravák. Naopak mezi Ostraváky řadíme i lidi, kteří se z Ostravy odstěhovali i z výše uvedených důvodů a Ostravu mají stále v srdci a hrdě o ni ve světě mluví. Třeba modelka, violoncellistka Terezie Kovalová pomalu v každém druhém rozhovoru, pokud to alespoň trochu téma dovoluje o Ostravě mluví a mluví o ní hezky.

 

Pokud chcete vědět víc, sledujte nás na webové stránce Ostravského Kompotu, nebo na této FB stránce.